Csontpótlás fogimplantátumokhoz

 

A csontpótláshoz a fogbeültetés előtti periódusban szoktak folyamodni, amikor nincs rendelkezésre álló elég csontállomány amely biztosíthatná a tervezett implantátum megfelelő stabilitását.

Saját csontból és csontpótló anyagból készítik el a pótlást, általában őrlemény formájában és csontpótló anyagokkal kombinálva.

A legnagyobb ilyen típusú csontpótlási művelet az ú.n. sinus lift (arcüreg emelése).

A csontpótló anyagok lehetnek mesterséges anyagok, pl szintetikus ú.n. alloplast anyagok, melyek teljesen biokompatibilisok.

Léteznek ezen kívül természetes csontpótló anyagok, ami fertőtlenített és megfelelő ásványokkal feldúsított emberi vagy állati csontszövetekből áll.

A csontpótlás egy szájsebészeti eljárás, ami miatt megfelelő egészségügyi állapotban kell lennünk, hogy alkalmazhassák rajtunk, mindemellett a szájhigiéniai állapotunk is a maximumon kell legyen.

Kezeletlen cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, erős dohányzás vagy súlyos fogágybetegség mind kizáró okok lehetnek szóval a körülményeit meg kell teremtenünk a beavatkozásnak.

A csontpótláshoz használt anyag kifejezetten prémium minőségű és nemzetközileg elismert csontpótló anyag kell legyen.

fogászati csontpótló  anyag

(A kép illusztráció.)

Csontpótlás folyamata

A csontpótlás folyamata teljesen változó lehet, helyi érzéstelenítéssel csinálják ám az utána lévő gyógyulási folyamat akár 6-8 hónapig is elhúzódhat.

Miután megtörtént a beavatkozás számtalan szabály fog vonatkozni rád, amelyekre jobb ha figyelsz.

Nem szabad étkezni és öblögetést végezni az érintett szájterületen a szájsebész által meghatározott ideig, valamint nem szabad eltávolítani a sebfelszínen képződött vérömlenyt és tilos szívogatni is mert késlelteti a gyógyulást.

A szájhigiéniára fokozottan figyelni kell, az operált területet pedig puha fogkefével szabad csak tisztítani, míg a többi fogat úgy, ahogy ezelőtt tettük.

Tejtermékek és apró magvas eledelek fogyasztása legalább 2-3 napig nem ajánlott, a sportolás szaunázás és termálfürdőzés okozta szélsőséges helyzetek vagy ehhez hasonló helyzeteket okozó tevékenységek elkerülése is fontos intézkedés a teljes gyógyulás érdekében.

Tilos erős orrfújásokba kezdeni és kímélni kell az erős fizikai behatásoktól az érintett területet.

Javasolt, hogy a műtéti terület ne legyen nagyon melegben, érdemes hűteni.

Amennyiben antibiotikumot kaptunk azt rendszeresen szedni kell az előírásoknak megfelelően.

Ha túlzott fájdalmat érzel, esetleg szélsőséges a vérzés vagy láz gyötör azonnal keresd fel fogorvosod vagy szájsebészed.

A gépjárművezetés legalább a beavatkozás utáni 2-3 napban nem ajánlott.

Ezek az általános eljárások, viszont az orvosunk által felírt dolgokat még mind hozzá kell tennünk ezekhez.

csontpótlás fogászat

(A kép illusztráció.)

Csontpótlást bemutató videó

(Videó forrása: YouTube)

Tippek, tanácsok fogai, szeme, bőre és általános egészégégi állapotának megőrzéséhez.

Ezek a tartalmak csak általános tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, mindig kérdezze meg orvosát, fogorvosát arról, hogy Önnek milyen kezelés a megfelelő!

Call Now Button