Lézeres szemműtétek

 

A beavatkozás előtt mindenképp érdemes pár kérdésre választ adnunk valamint előkészüljünk.

A legfontosabb az, hogy megértsük a látásjavító lézerkezelés lényegét.

A művelet során a szaruhártya elpárologtatása történik, mely által az elvékonyodik emiatt felszínének domborzati viszonyai megváltoznak.

Ez a beavatkozás végérvényesen megváltoztatja a szaruhártya törőerejét.

Fontos tudni azt, hogy 18-65 év között végezhető el a lézeres látásjavító műtét, stabil dioptria mérték szükséges, kellően vastag szaruhártya, nem lehet jelen semmilyen kísérő szemészeti betegség, nem élhet pánikbetegséggel, terhességgel vagy szoptatás esetén, ha már volt komolyabb szemsérülése, bizonyos gyógyszerek szedése sem javasolt mint az acitretin és isotretinoin, valamint ha magas fokú tompalátás van jelen.

A beavatkozás előtt fontos tisztázni a szemüvegesség időtartamát, kontaktlencse használatát ha volt, gyógyszerek és allergének felsorolását, esetleges látással kapcsolatos elváltozásokról kell beszámolni valamint a sebgyógyulás sebességét is megkell becsülni az eddig elszenvedett sebek begyógyulási ideje alapján.

A műtét előtti vizsgálat fájdalommentes ám érdemes kísérővel menni, hiszen a pupilla tágítás során a vezetés egyáltalán nem ajánlott.

Ha nincs lehetőség kíséretre, használjunk tömegközlekedést.

Ha ön alkalmas a műtétre a következőképpen tud felkészülni a beavatkozásra: kontaktlencsétől függően 1-4 hétig nem viselheti azt, nem lehet tudatmódosító szer hatása alatt vagy alkohol, koffein hatása alatt, viszont enni ehet sőt ajánlott is, nem használhat sminket, tájékoztatnia kell kezelőorvosát a szedett/bevett gyógyszerekről valamint biztosítania kell egy 100% UV-szűrővel ellátott napszemüveget és egy kísérőt is.

Maga a műtét eltérő időtartamú, de típustól függően általában 5-15 percet vesz igénybe összesen, ebből maga a lézeres beavatkozás kevesebb, mint 1 percet vesz igénybe.

A kezelés érzéstelenítéssel megy végbe valamint nagyon fontos, hogy a lézerpont fényét kell nézni a teljes beavatkozás alatt.

Lézeres szemműtétek

A PRK, No-Touch és LASEK elnevezésű műtétek után legalább fél évig megfelelő napszemüveggel érdemes csak a napfénybe kilépni ezért síelés, úszás, nyaralás esetén ennek tegyünk eleget, viszont gyógyulásuk pár nap alatt megtörténik.

A PRK, No-Touch, LASEK, epi-LASIK gyógyulása lassabb, akár heteket is igénybe vehet mire az éles látás visszatér a beavatkozás után.

Az Epi-LASIK, LASIK, Femto-LASIK illetve LBV kezelések általában gyorsabb felépülési idővel járnak és akár a műtét utáni napokban újra aktív életet élhet ha ilyen műtéten esik át. a LASIk esetén például a látásjavulás szinte azonnal érezhető, és a műtét bármikor újra ismételhető.n.

Szteroidtartalmú szemcseppek használata javasolt az utólagos gyulladások elkerülése vagy megfékezése érdekében, ezt PRK, No-Touch, epi-LASIK és LASEK műtét esetén akár 5-6 hónapig is csepegtetni kell, míg a szerencsésebbek akik femto-LASIK vagy LBV műtéten estek át 3 hétig kell folytatniuk.

emberi szem

(A kép illusztráció. Foto: Pixabay.com)

A szem anatómiája és a fénytörés hibája fogja meghatározni, hogy önnek melyik beavatkozásra lesz szüksége.

Amint megvan a műtét a szakorvos instrukcióit szigorúan bekell tartani a tökéletes gyógyulás és a teljes felépülés érdekében.

Pihenni mindenképp ajánlott a műtétet követő 3-4 napban de ez akár 5 nap is lehet a PRK, No-Touch, epi-LASIK műtét esetén.

A poros környezet, smink és dohányfüst mind-mind ellenségei a szemnek szóval ezeket érdemes elkerülni a műtét utáni egy hónapban.

Fontos továbbá az is, hogy az utólagosan felírt szemcseppeket az előírásoknak megfelelően használja.

Dörzsölni a szemet a műtét utáni 4-6 hétben egyáltalán nem ajánlott, valamint nem 100% UV-szűrővel ellátott napszemüveg használata sem ajánlott. Fényérzékenység, irritáció, szemszárazság is előjöhet a műtét szövődményeként, ezek kezelésére a megfelelő szemcseppet, műkönny használata esetén tartósítószer-mentes műkönnyet használjon.

Szteroidtartalmú szemcseppek használata javasolt az utólagos gyulladások elkerülése vagy megfékezése érdekében, ezt PRK, No-Touch, epi-LASIK és LASEK műtét esetén akár 5-6 hónapig is csepegtetni kell, míg a szerencsésebbek akik femto-LASIK vagy LBV műtéten estek át 3 hétig kell folytatniuk.

A lézeres refraktív műtét olyannyira biztonságos, hogy az ilyen műtétekből eredő szövődmények esetleges hibák előfordulási valószínűsége 0,001% ami igazán ritkának mondható.

Bármilyen szemműtétre is készül, javasolt a preventív életmód bevezetése, a napfény elkerülése, az éleslátást igénylő feladatok mellőzése és a megfelelő védekezés a külső behatások, mint UV sugárzás, sérülések ellen.

Bemutató videó

(Videó forrása: YouTube)

Tippek, tanácsok szeme, fogai, bőre és általános egészégégi állapotának megőrzéséhez.

Ezek a tartalmak csak általános tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, mindig kérdezze meg szemorvosát vagy háziorvosát arról, hogy Önnek milyen kezelés a megfelelő!

Call Now Button