Fog implantátumok

 

Az elvesztett fogakat többféleképpen pótolhatjuk és a mai orvos tudománynak köszönhetően a természetes fogunk helyett mára már olyan pótlékot kaphatunk mely tökéletesen helyettesíti minden szempontból fogunkat.

Lássuk melyek azok a fog implantátumok amelyek garantáltan jó választásnak bizonyulnak.

A fogpótlás legjobb módja, ha implantátumra rögzítjük, hiszen az vissza adja egykori fogunk természetes érzését és a csont sem sorvad el.

Az implantátumok anyaga biokompatibilis anyagból, páldául titánból készül, helyettesíti a foggyökeret és szilárdan rögzül az állcsontozatban.

Ha sok ideje hiányzik a fogunk és elhalasztottuk az implantátum beültetését akkor valószínű, hogy a gyökér körüli csont is le fog épülni.

Az implantátumot érdemes éppen ezért a fog elvesztése utáni 4 hónappal elkezdeni hiszen anyagának köszönhetően képes benőni a csontozatba, ezáltal funkcióját még teljesebben és stabilabban betöltve.

Az implantátumok felszíne speciálisan kialakított amelynek köszönhetően kis pórusai révén ránőhetnek a csontsejtek.

Az implantátumokra általában korona vagy foghíd rögzíthető, ami történhet csavarokkal vagy ragasztással.

Az implantátumok anyaguk szerint általában titániumból, annak ötvözeteiből vagy kerámiából készülnek.

Alak szerint lehetnek penge, henger vag csavar alakúak, felépítésük szerint egy- vagy kétfázisúak.

fogászati implantátumok

(A kép illusztráció.)

Az implantáció folyamata

Az implantáció folyamata általában két féleképpen történhet meg:

Egyfázisú műtéti módszer alapján vagy kétfázisú műtéti módszer alapján.

Az implantáció előtt kérdőívet kell kitöltenünk, amelyben elfogadjuk nyilatkozat formájában, hogy idegen testet fognak belénk ültetni.

Az implantáció előtt vizsgálat alá vetnek bennünket, megvizsgálják a fogínyt a fogainkat, az állcsontot és a száj nyálkahártyáját is, de még a rágóízűletek, az arc és nyak vizsgálata is ide tartozik.

Tájékoztatnak ezután bennünket a várható kellemetlenségekről. A folyamat során csontfurattal vagy anélkül helyezik fel a műgyökeret, (így is nevezik az implantátumot).

A beültett implantátumot helyi érzéstelenítés mellett ültetik be.

Az egyfázisú módszer alapján az implantátumot nem záró csavarral, hanem rögtön ínyformázó csavarral látják el, ez által nem lesz szükség egy másodlagos ú.n. implantátum felszabadító műtétre.

A kétfázisú műtéti módszer során az implantátumot csavarral rögzítik majd egy második fázisban azt felszabadítják az implantátumot befödő ínytől.

Ha kevés a csontja, akkor előfordulhat, hogy csontpótlás is szükségeltetik.

Fogászati implantáció

(A kép illusztráció.)

Létezik azonnali implantáció is, amely során nem a foghiány helyére kerül az implantátum, hanem azonnal a természetes fog gyökerének helyére ültetik be az implantátumot.

Ez is történhet egy-vagy két szakaszosan annak függvényében, hogy zárócsavart vagy gyógyulási csavart helyeznek el.

Erre az implantátumra azonnal felszerelhető a fogpótlás rész, így szinte azonnali pótlásra kerül fogunk. Ilyen azonnali implantációs rendszer például a Hetesmosoly.

Az implantátum megterhelése is gyakran felmerülő fogalom, ami annyit tesz, hogy az implantátumokra helyezett fogászati híd pótlás összeharapáskor nyomást gyakorol az implantátumra és ezáltal az áll csontozatra.

A csontintegrációs időszakban mely 3-6 hónapig tart és az állcsont implantátum körüli összeforródását jelenti még érzékenyebb lehet az implantáció helyén a rágás ezért fokozottan vigyázni kell ebben az időszakban.

Ha a koronánk rövid és terheléskor nem érintkezik más fogakkal, akkor kisebb terhelést kap.

Létezik ú.n. 3D navigációs behelyezés is az implantátumok behelyezései között, mely során tervező program segítségével helyezik be implantátumunkat.

A tervező program készíti el a műtéti sablont, melyet a műtét kezdetén csavarokkal stabilan rögzítenek és a betervezett helyeken furatot készítenek az ínyen keresztül, majd becsavarják az implantátumot.

Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy felkelljen vágni az ínyünket emiatt egy sokkal ember barátabb eljárássá válik az implantátum behelyezése.

Létezik továbbá az All-on-4 implantáció is amelyet a Nobel Biocare implamtátumgyártó fejesztett ki.

Ezt több sok elvesztése során alkalmazzák.

Ez azonnali 10 fogat tartalmazó ideiglenes akrilált híddal ellátott fogsort enged beimplantálni ám akkor, ha a 4 implantátum minimum 35 Ncm erővel csavarható be, az-az a csontozatunk megenged ekkora terhelést.

Implantációt bemutató videó

(Videó forrása: Straumann YouTube csatorna)

Tippek, tanácsok fogai, szeme, bőre és általános egészégégi állapotának megőrzéséhez.

Ezek a tartalmak csak általános tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, mindig kérdezze meg orvosát, fogorvosát arról, hogy Önnek milyen kezelés a megfelelő!

További cikkek

Fogászati CBCT

Fogászati CBCT

  A fogászati komputertomográfia a hagyományos röntgen-átvilágítási technológia továbbfejlesztett változata. Ebben a cikkben a Dental-CT...

Call Now Button