Fogszabályozás menete

 

A fogszabályozás mára már egy teljesen korszerű eljárás lett arra, hogy az esztétikai és funkcionális szempontból deformáltnak tekinthető fogsorunkat helyrehozzuk.

Ha már felkészítetted magadat erre a műveletre akkor első lépésben egy személyes konzultációra lesz szükséged.

A személyes találkozó alkalmával a fogszabályozó szakorvos megvizsgál és tájékoztat arról, hogy ideális lenne-e a problémád ellen a fogszabályzás módszere.

Második lépésben egy teleröntgen felvételt kell készíttetned mely által egy pontos képet kap majd a szakorvos a fogaid állapotáról, elhelyezkedéséről. Ez alapján készítik elő a további lépéseket és segíti elő a precíz tervezést is a felvétel.

Harmadik lépésben a lenyomatvétel és a fotódokumentálás következik (ugye, hogy eddig nem is tűnik olyan vészesnek az egész?), amelyre azért van szükség, hogy a problémákat tökéletesen definiálja szakorvosunk.

Negyedik lépésben történik a kezelés módszerének és a fogszabályozó készülék típusának kiválasztása, amely lehet hagyományos rögzített vagy modern láthatatlan fogszabályozó is.

Miután elkészült a személyre szabott kezelési terv, közösen kerül kiválasztásra a módszer és a típus ami szerint végbe mennek majd a folyamatok.

Fogszabályozás menete

(A kép illusztráció.)

Fogszabályozó típusok

A kiválasztott módszer és a fogszabályzó típusa az alábbi kritériumoknak kell megfeleljen:

  • Tökéletesen megfelel esztétikai elképzeléseidnek, a megálmodott eredményt segíti elő 100%-ban.
  • Anatómiai és szakorvosi szempontból is kifogástalan a művelet
  • Alkalmazkodik az anyagi kereteidhez
  • Figyelembe veszi elvárásaidat és illeszkedik a te időbeosztásodhoz.
Fogászat

(A kép illusztráció.)

Ötödik lépésben amennyiben nem szükséges fogak húzása, tömése, cseréje, megtörténik a fogszabályozó készülék felszerelése. A közösen hozott döntés alapján a szakorvos előkészíti és felhelyezi a fogszabályzó készüléket. Ezzel a kezelés első lépéséhez érkeztünk.

Mindezt követően a kezelőorvosodnak rendszeresen nyomon kell követnie, hogy hogyan alakul a fogszabályozásod menete, hogy minden követi-e az előre megírt terveket vagy esetleges változások léptek fel.

Általában egy fogszabályzó készüléket havi egyszer kell ellenőriztetni, ami azt jelenti, hogy ennyi időszakonként kell elmennünk a szakorvosunkhoz, hogy megvizsgálja a változást és finomhangoljon a készüléken.

Ami után letelt a kezelés teljes időtartama az úgynevezett retenciós fázis, vagy más néven utókezelés következik.

Amint lekerült a fix fogszabályzó, megkezdődik ez a fázis mely során legalább annyira komoly kell legyen a hozzáállásunk a fellélegzést okozó pillanatok ellenére, mint a fogszabályozás során.

A retenciós időszak általában másfél, két évig tart szóval nem hiába mondják azt a szakorvosok is, hogy ha ezt nem vesszük komolyan akár a fix fogszabályzós időszakunk is hatékonytalanná válhat.

A retenciós fázis egy retenciós készülék használatát vonja maga után, melynek fő szerepe, hogy nem hagyja elmozdulni a fogakat.

Fontos, hogy a készüléket mindig megtisztított fogakra helyezzük fel, mert bár levehetőek, igyekezzünk elkerülni azt, hogy felelőtlenül helyezzük fel fogsorunkra.

Magát a készüléket is tisztítani kell ezért erre is szenteljünk kellő figyelmet, fogkrémmel, fogkefével kell mosni majd langyos vízzel kell leöblítenünk.

Ezeket a készülékeket általában az első fél évben érdemes a nap 24 órájából minél többet használni, Csak étkezésekkor és fogmosáskor vagy egy fotó kedvéért vegyük ki.

A kezelés végefelé, ha helyzetünk engedi, akkor át lehet térni a kizárólag éjszakai viselésre, de általában a kezelés végéig napi minimum 20 óra hordás javasolt.

Láthatatlan fogszabályozó videó

(Videó forrása: Smilezor YouTube csatorna)

Tippek, tanácsok fogai, szeme, bőre és általános egészégégi állapotának megőrzéséhez.

Ezek a tartalmak csak általános tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, mindig kérdezze meg orvosát, fogorvosát arról, hogy Önnek milyen kezelés a megfelelő!

További cikkek

Fogászati CBCT

Fogászati CBCT

  A fogászati komputertomográfia a hagyományos röntgen-átvilágítási technológia továbbfejlesztett változata. Ebben a cikkben a Dental-CT...

Fog implantátumok

Fog implantátumok

  Az elvesztett fogakat többféleképpen pótolhatjuk és a mai orvos tudománynak köszönhetően a természetes fogunk helyett mára már olyan pótlékot...

Lézeres szemműtétek

Lézeres szemműtétek

  A beavatkozás előtt mindenképp érdemes pár kérdésre választ adnunk valamint előkészüljünk. A legfontosabb az, hogy megértsük a látásjavító...

Call Now Button