Fogszabályozás menete

 

A fogszabályozás mára már egy teljesen korszerű eljárás lett arra, hogy az esztétikai és funkcionális szempontból deformáltnak tekinthető fogsorunkat helyrehozzuk.

Ha már felkészítetted magadat erre a műveletre akkor első lépésben egy személyes konzultációra lesz szükséged.

A személyes találkozó alkalmával a fogszabályozó szakorvos megvizsgál és tájékoztat arról, hogy ideális lenne-e a problémád ellen a fogszabályzás módszere.

Második lépésben egy teleröntgen felvételt kell készíttetned mely által egy pontos képet kap majd a szakorvos a fogaid állapotáról, elhelyezkedéséről. Ez alapján készítik elő a további lépéseket és segíti elő a precíz tervezést is a felvétel.

Harmadik lépésben a lenyomatvétel és a fotódokumentálás következik (ugye, hogy eddig nem is tűnik olyan vészesnek az egész?), amelyre azért van szükség, hogy a problémákat tökéletesen definiálja szakorvosunk.

Negyedik lépésben történik a kezelés módszerének és a fogszabályozó készülék típusának kiválasztása, amely lehet hagyományos rögzített vagy modern láthatatlan fogszabályozó is.

Miután elkészült a személyre szabott kezelési terv, közösen kerül kiválasztásra a módszer és a típus ami szerint végbe mennek majd a folyamatok.

Fogszabályozás menete

(A kép illusztráció.)

Ötödik lépésben amennyiben nem szükséges fogak húzása, tömése, cseréje, megtörténik a fogszabályozó készülék felszerelése. A közösen hozott döntés alapján a szakorvos előkészíti és felhelyezi a fogszabályzó készüléket. Ezzel a kezelés első lépéséhez érkeztünk.

Mindezt követően a kezelőorvosodnak rendszeresen nyomon kell követnie, hogy hogyan alakul a fogszabályozásod menete, hogy minden követi-e az előre megírt terveket vagy esetleges változások léptek fel.

Általában egy fogszabályzó készüléket havi egyszer kell ellenőriztetni, ami azt jelenti, hogy ennyi időszakonként kell elmennünk a szakorvosunkhoz, hogy megvizsgálja a változást és finomhangoljon a készüléken.

Ami után letelt a kezelés teljes időtartama az úgynevezett retenciós fázis, vagy más néven utókezelés következik.

Amint lekerült a fix fogszabályzó, megkezdődik ez a fázis mely során legalább annyira komoly kell legyen a hozzáállásunk a fellélegzést okozó pillanatok ellenére, mint a fogszabályozás során.

A retenciós időszak általában másfél, két évig tart szóval nem hiába mondják azt a szakorvosok is, hogy ha ezt nem vesszük komolyan akár a fix fogszabályzós időszakunk is hatékonytalanná válhat.

A retenciós fázis egy retenciós készülék használatát vonja maga után, melynek fő szerepe, hogy nem hagyja elmozdulni a fogakat.

Fogászat

(A kép illusztráció.)

Fontos, hogy a készüléket mindig megtisztított fogakra helyezzük fel, mert bár levehetőek, igyekezzünk elkerülni azt, hogy felelőtlenül helyezzük fel fogsorunkra.

Magát a készüléket is tisztítani kell ezért erre is szenteljünk kellő figyelmet, fogkrémmel, fogkefével kell mosni majd langyos vízzel kell leöblítenünk.

Ezeket a készülékeket általában az első fél évben érdemes a nap 24 órájából minél többet használni, Csak étkezésekkor és fogmosáskor vagy egy fotó kedvéért vegyük ki.

A kezelés végefelé, ha helyzetünk engedi, akkor át lehet térni a kizárólag éjszakai viselésre, de általában a kezelés végéig napi minimum 20 óra hordás javasolt.

Fogszabályozó típusának kiválasztása

A kiválasztott módszernek és a fogszabályzó típusának az alábbi kritériumoknak kell megfelelnie:

  • Tökéletesen megfelel esztétikai elképzeléseidnek, a megálmodott eredményt segíti elő.
  • Anatómiai és szakorvosi szempontból is kifogástalan
  • Az ára megfelelő számodra.
  • Figyelembe veszi elvárásaidat és illeszkedik az időbeosztásodhoz.

Láthatatlan fogszabályozó

(Videó forrása: New Crown YouTube csatorna)

A legtöbb ember szeretne szép és egyenes fogsorral büszkélkedni és társaságban önfeledten mosolyogni, nevetni.

Sokan visszariadnak a hagyományos fogszabályozóktól, amit meg tudok érteni.

A láthatatlan fogszabályzó egy zseniális megoldás lehet számodra is!

Valójában átlátszó fogszabályzónak hívhatnánk inkább, de szinte észrevehetetlen.

Nekem is van, teszteltem az ismerőseimen és nem vették észre.

De miben különbözik a láthatatlan fogszabályzó a hagyományos kivehető fogszabályozóktól?

Átlátszó műanyagból készülnek, amelyek szinte észrevétlenek a szájban.

Nekem volt tini koromban fém fogszabim is és be kell vallanom, hogy sokszor elég fájdalmas volt. Beleszúrt a fém vége az ínyembe, állítások után eléggé fájdalmasan feszítette a fogaimat.

A láthatatlant kéthetente cserélem magam és ezerszer kényelmesebb.

Nekem ritkán okoz csak fájdalmat, irritációt vagy sérülést a szájüregemben, mint ahogy azt néha a hagyományos fémből készült fogszabályozók esetén tapasztalhaltam.

Rugalmas időbeosztásban lehet hordani, bármikor kivehetjük. A lényeg, hogy amíg végigmész a síneken sokat viseld.

A legvégén a legtöbb embernek elég alváshoz feltenni vagy napközben alkalmanként.

Ha nem hordod évekig, akkor visszaállhatnak a fogaid, így érdemes hosszútávra készüélni vele. Szerintem akár 3-4 évig is kell alkalmanként viselni. Most vagyok 2 évnél és, ha 2 hétig nem rakom be érezhetően nehezebb visszatenni.

Láthatatlan fogszabályozó

(A fenti képen láthatatlan fogszabályozók láthatók.)

Szóval aki ebbe szeretne belevágni és tartós eredményre vágyik, az szerintem 3-4 évvel számoljon.

Szerencsére relatív gyorsan, kb. egy év viselés alatt már szép íve lett a fogaimnak, és fontos találkozókkor már ki tudtam venni.

Persze utána gyorsan visszatettem, de ez akkor is óriási előny a fém fogszabival szemben.

Azonban fontos tudni, hogy a láthatatlan fogszabályozók nem minden esetben alkalmazhatóak.

A komplexebb fogszabályozási problémák esetén még mindig szükség lehet a hagyományos fogszabályozókra.

Beszélj egy fogszabályozó szakorvossal, mert egy szakértő fogorvos mindig a megfelelő kezelést fogja számodra ajánlani.

A láthatatlan fogszabályozók terjedése nem csak az egyszerű kezelési mód miatt olyan vonzó, hanem azért is, mert hozzájárul a páciensek magabiztosságának növeléséhez.

Sok láthatatlan fogszabályozó márka jelent meg a piacon, ami szerencsére levitte az árát, így már elérhetőbbé vált sokunk számára.

Összefoglalva, a láthatatlan fogszabályozók megjelenése igazi forradalmat hozott a fogszabályozás világába.

Széles körben elérhetőek lettek, diszkrétek és sokesetben hatékonyak is.

Ha szép, egyenes fogsort szeretnél, de nem akarod, hogy az egész világ lássa, hogy fogszabályozót viselsz, akkor a láthatatlan fogszabályozó lehet az ideális megoldás számodra is.

Info:

Tippek, tanácsok fogai, szeme, bőre és általános egészégégi állapotának megőrzéséhez.

Ezek a tartalmak csak általános tájékoztatásul szolgálnak. Kérjük, mindig kérdezze meg orvosát, fogorvosát arról, hogy Önnek milyen kezelés a megfelelő!

További cikkek

Fogászati CBCT

Fogászati CBCT

  A fogászati komputertomográfia a hagyományos röntgen-átvilágítási technológia továbbfejlesztett változata. Ebben a cikkben a Dental-CT...

Fog implantátumok

Fog implantátumok

  Az elvesztett fogakat többféleképpen pótolhatjuk és a mai orvos tudománynak köszönhetően a természetes fogunk helyett mára már olyan pótlékot...

Call Now Button